Autor Wątek: Mięso, nabiał i tłuszcze  (Przeczytany 310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ryrien

  • Halla
  • ****
  • Wiadomości: 178
  • ID: 61
  • Postać: Seith Iste
Mięso, nabiał i tłuszcze
« dnia: 20 Kwietnia 2017, 16:52:07 »
Z serii dalszych pytań kulinarnych. :)
Ciekawi mnie jak to jest z jedzeniem mięsa. Zdaje mi się, że kiedyś już to pisaliście, ale wiadomość chyba uleciała do Pustki i nigdzie nie mogę jej znaleźć.
Ile razy w miesiącu/roku przeciętny mieszkaniec Fereldenu może sobie pozwolić na mięso (w tym mięso ryb)? Jedyną notkę, jaką znalazłem, to ta informująca o tym, że w karczmach wysokiego poziomu nie natrafi się raczej na nieświeże mięso, ale to karczmy wysokiego poziomu. Mieszkańcy hodują i zabijają kury i inne stworzenia, do tego pewnie zasalają i suszą mięso. Jestem ciekawy, w jakim stopniu jest to dostępne, i jaka jest średnia kwota za np. jednego kotleta (ok. 100 gram).

Drugi temat to nabiał i pytanie jest bardzo podobne, czyli w jakim stopniu powszechny jest nabiał i jaka jest jego kwota, w tym dostępność śmietan i różnych przetworów.
Świetnie zdaję sobie sprawę, że krowa nie daje mleka, bo jest krową, czy nie daje mleka, bo je trawę/pije wodę, tylko aby krowa dawała mleko, potrzebuje być pierw w ciąży przez 9 miesięcy i się ocielić. Zapewne w świecie Fereldenu też dba się o cielaki (stąd cielęciny pewnie nie ma) i nie ma współczesnych mlecznych ras krów, więc nie da się ich rozdoić do 20 litrów dziennie. Zastanawiam się tylko, w jakim stopniu są dostępne sery, śmietany, masło, czy są to produkty, na które mogą pozwolić sobie przeciętni mieszkańcy, czy bardziej są rozważane jako bardzo luksusowe.

Ostatnie. Jak to jest z olejami na Fereldenie? Na czym smażą dania karczmarze i nasze postacie?
Oczywiście podejrzewam, że smalec jest w powszechnym użyciu, ale jest z nim kilka problemów, a mianowicie:
- szybko jełczeje w temperaturze pokojowej
- do powstania smalcu potrzebujemy zabitego, tłustego zwierzęcia
Podobnie jest z masłem. Dlatego zastanawiam się, czy w użyciu jest na przykład taki olej lniany? Z mojej wiedzy był on już używany już za Słowian, do tego jest zapewne tańszy do wyprodukowania niż świnka, bo wystarczą same nasiona lnu. Czy używa się jeszcze jakiś innych tłuszczy, czy może w ogóle postacie bardziej opiekają/przypalają żywność, a olej/tłuszcz nie jest używany?
Oraz takie poboczne pytanie (w przypadku, jeśli olej lniany nie byłby używany, w innym przypadku pytanie jest trywialne) - czym natłuszcza się łuki i bronie?
Gracz-widmo. Ciągle jest, nic nie pisze. Niby. XD

Offline Nollinae

  • Mistrz Gry
  • Plugawiec
  • Wiadomości: 2637
  • ID: 7
  • Postać: Nollinae Elvares
Odp: Mięso, nabiał i tłuszcze
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2017, 17:30:47 »
Od siebie mogę powiedzieć odnośnie ryb - w Redcliffe wedle opisów większość mieszkańców to albo kupcy, albo rybacy, więc prawdopodobnie ryby stanowią najpopularniejsze mięso spożywane w wiosce i okolicach Kalenhad i raczej nie są jakoś bardzo drogie. Dodatkowo postać mająca wędkarstwo sama może sobie spokojnie je łowić. W samym Redcliffe od jakiegoś czasu hodowane są też bryłkowce, które mnożą się bardzo łatwo, i które ubijane są w zimie i na przednówku, gdy nie ma wielu zapasów.
Poza tym obstawiam, że na inne mięsa przeciętny mieszkaniec nie może sobie pozwolić zbyt często, zwłaszcza że na terenach szlachty nie wolno polować (w DAI myśliwy informuje, że on sam póki nie pojawiły się demony chodził polować daleko na wzgórza, żeby nikt się nie czepiał, że poluje na czyjejś ziemi).


Offline Roderick

  • Wilk alfa
  • ******
  • Wiadomości: 440
  • ID: 6
  • Postać: Kelthar Thorne
Odp: Mięso, nabiał i tłuszcze
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2017, 19:44:02 »
Mięsa jada się ogółem o wiele mniej, niż ma to miejsca obecnie bo chów na skalę przemysłową jako taki jeszcze nie istniał.
Mięso trafiało głównie na stoły szlacheckie, wśród chłopstwa zdarzało się jedynie od czasu do czasu, bardziej jako dodatek niż główna część posiłku. W około 3/4 posiłek stanowiły elementy zbożowe.

Smażenie ze względu na taki a nie inny rodzaj kuchni było raczej mało popularne w średniowieczu, chociaż na nasze warunki zostało to nieco 'uwspółcześnione', bo i samo Bioware nie przykłada szczególnie wiele uwagi do historycznej poprawności, więc kuchnia Thedas jest bardziej inspirowana średniowieczem, niż faktycznie średniowieczna. Jeżeli chodzi jednak o tłuszcze - Z tych używanych w średniowieczu najbardziej popularny pozostaje smalec (przeważnie przechowywany w kamionkowych zbiornikach, był w stanie wytrzymać kilka tygodni) oraz teraz już znacznie mniej popularny łój.
Łój to taka bardzo uniwersalna sprawa, bo działa nie tylko do gotowania, ale też jako krem, do lamp, konserwacji skóry, cięciw... No, do wielu rzeczy. Od smalcu różni go tyle, że jest tłuszczem twardym, a po przetopieniu praktycznie się nie utlenia, więc może spędzić w piwnicy nawet kilka lat.


Tak czy inaczej, wśród ludzi biedniejszych popularne będą raczej przetworzone formy mięsa. Solone śledzie, kiszone mięso, suszone płaty rybne i im podobne. W warunkach średniowiecznych pokarm taki byłby jedzony sporadycznie. Wedle informacji podanych przez Bioware, mięso jest bardziej popularne, więc myślę że bezpiecznie można założyć, że przeciętna rodzina mieszczańska jest w stanie pozwolić sobie na mięso jakieś dwa-trzy razy w tygodniu. To nie znaczy jednak, że będą je jeść, ze względu na koszty.
W przypadku rodzin chłopskich częstotliwość zapewne jeszcze spada, a mięso jest raczej okazjonalne.

Jeżeli chodzi o popularność mięsa, to wydaje się że poza rybami najbardziej popularny jest drób - ze względu na to, że kury szybko rosną i dość łatwo je wykarmić. Druga popularnością byłaby dziczyzna, a dopiero później wszystkie inne mięsa.
Warto też wziąć pod uwagę, że kuchnia średniowieczna - a więc przez rozszerzenie częściowo również kuchnia Fereldenu - nie była przesadnie tłusta, wbrew temu co pokazuje wiele filmów. Owszem, przyrządzano z dużą ilością tłuszczy, ale nie podawano pokarmów dosłownie ociekających tłuszczem. Głównie ze względu na to, że wytopiony tłuszcz można było ponownie wykorzystać. Był więc zlewany do słoi.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2017, 12:02:13 wysłana przez Roderick »

Offline Valanthe

  • Administrator fabularny
  • Wielki smok
  • ********
  • Wiadomości: 4040
Odp: Mięso, nabiał i tłuszcze
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwietnia 2017, 09:59:20 »
Odnosząc się do pytań na temat nabiału to wiemy, że sery żółte są bardzo popularne, na dodatek wspomniano również o serze orlezjańskim, który śmierdzi (czyli najpewniej to ser pleśniowy). Mleko jest zapewne nie tak często dostępne i nie jest to mleko krowie, a bardziej owcze lub kozie. Istnieje spory problem ze śmietanami, ponieważ łatwo się psują i kwaśnieją. Dodatkowo zwykłe mleko również dosyć szybko się psuje. Spożywane musi być na bieżąco. Masło zapewne jest wyrabiane, ale również szybko się niszczy.

W kwestii mięs trzeba dodać bardzo ważną rzecz. Mianowicie, jedzono prawie wszystko. Skowronki, gołębie, bobry, wydry, łabędzie, wszystko, co nie uciekało za szybko lub po prostu dało się złapać.  W Inkwizycji mamy dialog Varrika z Hawke, w którym wspomniane jest jedzenie ślimaków i żab przez Orlezjan.

Odnośnie olejów i broni, kiedyś jeden rekonstruktor wspominał na forum, że używano oleju lnianego.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2017, 10:00:53 wysłana przez Valanthe »
Paranojo, ma najsłodsza kochanko.

Offline Ryrien

  • Halla
  • ****
  • Wiadomości: 178
  • ID: 61
  • Postać: Seith Iste
Odp: Mięso, nabiał i tłuszcze
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwietnia 2017, 17:23:48 »
Myślę, że moje pytania zostały dobrze wyjaśnione, a ciekawość zaspokojona, więc dziękuję wam za odpowiedzi. :)
Gracz-widmo. Ciągle jest, nic nie pisze. Niby. XD