Forum Ferelden

O Fereldenie => Świat Fereldenu => Pytania => Wątek zaczęty przez: Sybirak w 04 Maja 2015, 20:39:49

Tytuł: Kostury
Wiadomość wysłana przez: Sybirak w 04 Maja 2015, 20:39:49
Czołem, miałbym dwa pytania odnośnie kosturów jakimi posługują się Magowie Kręgu:

1. Czy jeśli magiem się zostało przez opowiadanie to można mieć jakiś podstawowy...kostur i chodzić z nim na sesje lub do karczmy poza Wieżą czy wpierw trzeba go wykupić za PF-y i mieć w ekwipunku fabularnym?

2.Jakie umiejętności są wymagane, aby mag mógł tworzyć kostury? Zaklinanie, tworzenie run i stolarstwo?
Tytuł: Odp: Kostury
Wiadomość wysłana przez: Valanthe w 04 Maja 2015, 21:04:26
Odnośnie kosturów nie jest konieczne wykupienie, aby mag mógł opisywać jakiś kostur. W ramach dołączenie do Kręgu gracz może wybrać dla siebie przedmioty, niezależnie czy Katorgę miał pisaną w sesji, czy opowiadaniem. To przedmioty frakcyjne, jak w przypadku templariuszy oraz Szarych. Kostury podstawowe są normalnie dostępne, a te bardziej skomplikowane można otrzymać za sesję na ŻF.
Odnośnie wytwarzania kosturów to bardziej zajęcie wyciszonych, niż normalnych magów. Wymagane byłoby raczej zaklinanie na mistrzu.
Tytuł: Odp: Kostury
Wiadomość wysłana przez: Sybirak w 04 Maja 2015, 21:16:03
Rozumiem, dziękuję serdecznie za informację :)
Tytuł: Odp: Kostury
Wiadomość wysłana przez: Misza w 05 Maja 2015, 08:51:27
Wykorzystam temat by samemu także zadać pytanie:

Cytat: Umiejętności fabularne
"Walka kosturem - mag potrafi wykorzystać magiczne właściwości kostura do wzmacniania swoich zaklęć. [...]"

Czy w zasadzie jest ustalone jak w zasadzie wzmacniane są te zaklęcia? Szansa na powodzenie raczej nie, więc zadają więcej obrażeń po prostu?
(o ile dane zaklęcie zadaje obrażenia w ogóle)
Tytuł: Odp: Kostury
Wiadomość wysłana przez: Valanthe w 05 Maja 2015, 09:28:43
Według tego co ustaliła Vin, kostury pomagają w skupieniu, trochę zmniejszają zużycie many i służą do obrony podczas w walki w zwarciu.
Tytuł: Odp: Kostury
Wiadomość wysłana przez: Alvin w 05 Maja 2015, 10:59:49
Czy trzeba mieć w takim razie wykupioną umiejętność 'kosturową', by władwć kosturem?

Sent from my Jolla using Tapatalk

Tytuł: Odp: Kostury
Wiadomość wysłana przez: Valanthe w 05 Maja 2015, 11:10:08
Do posługiwania się kosturem do magii nie jest konieczna umiejętność. Do walki kosturem, czyli kostur przeciwko np. miecz konieczna jest walka kosturem.